Sådan tjekker du din sadel:

Der skal ikke herske nogen tvivl omkring, at det altid bør være en professionel der laver et sadeltjek. Dog kan du selv se din sadel efter i forhold til hestens nuværende form, hvis din hest fx har stået stille i en periode, har tabt sig, er i sommerform eller har udviklet flere muskler.

Her er tips til, hvordan du selv holder øje med at sadlen altid er god til din hest.

Tip nr. 1:

Tag et foto af din hest inden du stiger op. Hesten bør stå på et plant underlag med alle 4 ben.

Efter du har nydt en dejlig ridetur i alle gangarter og er hoppet ned igen, da tag et foto igen. Stil allerhelst hesten samme sted på samme plane underlag og tag fotoet fra samme vinkel. Det du bør holde øje med er om placeringen af sadlen er den samme? Placeringen bør være helt ens i forhold til før og efter foto. Gør det gerne 1 gang i måneden. På denne måde kan du også holde øje med om hesten udvikler muskler, taber sig eller tager på, og det er sjovt at se fremskridt.

Tip nr. 2:

Hold øje med svedmærkerne. Svedmærker på hestens ryg efter ridning og efter du har taget sadlet af, må aldrig være tæt på eller på selve rygsøjlen og manke. I så fald bør du hurtigst muligt få Sadelspecialisten ud, da bommen på sadlen kan trykke på rygsøjlen og manken.

Omkring andre svedmærker på hestens ryg, er der en skrøne omkring at svedmærkerne kan vise om der er tryk fra sadlen. Dette er Sadelspecialisten ikke enig i, da over 20 års erfaring viser at svedmærkerne er oftest, hvor der er mest friktion/bevægelse under sadlen eller hvis varmen ikke kan komme væk og ikke tryk. Dette er dog ikke peer Review.

Tip nr. 3;

Tjek balancen i sadlen, altså om sadlen ligger i forvægt eller bagvægt. Når du har sadlet op, da tag fx en læbepomade og lad læbepomaden rulle fra det højeste punkt foran og derefter bagpå på sadlen. Læbepomaden bør havne i midten af sadlen, hvor det dybeste punkt bør være i en sadel ( i cirka 90% af alle sadler). Hvis ikke det sker, da er din sadel højst sandsynligt i enten forvægt eller bagvægt.

Tip nr. 4:

Er der frit omkring lansemærket?

Har din hest områder med hvide hår eller mærkelige buler ved lansemærket? Der skal være god plads på siderne af lansemærket og hele vejen ned gennem kammeret. Årsagen er på grund af:

Når hesten bevæger sig, roterer skulderbladet opad og bagud. Med for lidt plads ved lansemærket kan hesten ikke lave denne rotation, altså der er ikke skulderfrihed.

Læg sadlen (uden underlag) på manken af hesten.

Lad den glide ned til det sted, hvor den falder ‘i hak’.

Stil dig på en skammel og kig ind i kammeret. Læg mærke til det sted, hvor de indvendige puder begynder på sadlen.

En tilpasset sadel har plads til 2-3 fingre på hver side af lansemærket ovenover det punkt, hvor puderne begynder.

Læs vores andre indlæg

Videns bank

Sådan tjekker du din sadel:

Tips til, hvordan du selv tjekker sadeltilpasning på din hest for at sikre hestens bedste altid

Scroll to Top