Stigbøjlen, en lille del af udstyret der betyder uendelig meget

Stigbøjlen er måske en af de mindste dele af rideudstyret, men dens betydning kan ikke overvurderes. Den korrekte stigbøjle hjælper rytteren med at opretholde balance, opstilling og indvirkning på hesten – og modsat kan en forkert bøjle, i forkert længde eller model, forstyrre rytterens opstilling og i værste fald gå ud over både sikkerhed og hestens velbefindende.

Hvorfor er stigbøjlen så vigtig?
Stigbøjlen har mange formål. Først og fremmest handler det om sikkerhed, stabilitet og balance, men også om at aflaste både hestens og rytterens krop og give mulighed for en korrekt opstilling.

Sikkerhed
En god og stabil stigbøjle hjælper rytteren med at holde balancen på hestens ryg, og helt enkelt: at blive siddende. Samtidig er det afgørende, at bøjlen har en funktion, der gør, at foden kan glide ud eller bøjlen kan åbne sig helt, hvis uheldet er ude. En bøjle, der ikke slipper rytteren, kan føre til alvorlige skader, hvis rytteren bliver trukket efter hesten.

Stabilitet og balance
Stigbøjlen hjælper rytteren med at stabilisere vægten, når hesten bevæger sig. Når hesten sætter af fra jorden, sendes kraften op gennem dens krop og videre til rytteren. Her fungerer stigbøjlen som et “støddæmpersystem”, hvor rytteren kan affjedre bevægelsen gennem ankel og knæ, hvilket både beskytter rytterens og hestens krop. Faktisk lander rytteren med cirka 1 x kropsvægt i skridt, 2 x kropsvægt i trav og op til 2,5 x kropsvægt i galop. Derfor er det altafgørende, at vi kan affjedre korrekt – for både hestens ryg og vores egen.

Det er veldokumenteret i studier, at hestens rygsøjle påvirkes direkte af rytterens balance. Hvis rytteren rider med skæve eller uens stigbøjler, kan det måles som rotation mellem hvirvlerne i hestens ryg. Det betyder, at hestens ryg udsættes for asymmetrisk belastning, hvilket kan give ubehag, muskelspændinger og i værste fald skader.

Så stigbøjlen er meget mere end et sted at hvile foden – den er nøglen til at kunne ride balanceret og skånsomt.

Hvad er så en god stigbøjle?
En god stigbøjle skal først og fremmest være stabil og have en bred flade, så rytteren har noget solidt at stå på. Når vi rider, placerer vi ikke foden midt i bøjlen, men nær tæerne – og det skubber vores tyngdepunkt fremad. Derfor er en bred trædeflade afgørende for at hjælpe rytteren med at holde balancen uden at skulle overkompensere med overdreven hælsænkning eller spændinger i ankel og fod.

Prøv selv: Stil dig op på tæerne, og mærk hvordan kroppen bliver ustabil. Stil dig så på hælen, og læg mærke til hvordan du kompenserer. Tænk så over, hvad der sker med dine arme, når du mister balancen – du begynder at fægte for at finde balancen igen. I sadlen betyder det, at dine hænder (som er forbundet med hestens mund) ikke længere er rolige og bløde, men ufrivilligt bliver urolige, og dermed forstyrrer hesten.

Så ved at vælge en stabil bøjle med bred flade, hjælper du både dig selv og din hest til bedre balance og mere ro i kontakten.

Faldgruber ved valg af stigbøjle
Når vi rider, handler det om at balancere på en levende, bevægelig platform. Vores opgave er at følge hestens bevægelse med bækkenet, samtidig med at vi har en lodret opstilling, hvor overkroppen er i linje med hofte og hæl.

Men hvad sker der, hvis vi vælger en ustabil bøjle, fx en fleksibel bøjle?
Ofte bliver rytteren mere ustabil i overkroppen, og ubevidst vil mange begynde at klemme med knæene for at kompensere. Problemet er, at når vi klemmer med knæene, låser vi bækkenet og mister evnen til at følge hestens bevægelser. Det fører til, at rytteren ofte “skubbes” bagud i sadlen mod bagsvidslen og mister kontakten med hesten.

Man kan faktisk sige, at man ved at vælge en for fleksibel bøjle øger sværhedsgraden i ridningen – især for mindre rutinerede ryttere. Dog er der forskel på bøjler, der er fleksibel op og ned, og dem, der også vipper fra side til side – de sidstnævnte giver størst ustabilitet.

Bøjlelængden er også en vigtig faktor. En god tommelfingerregel er at have ca. 45 graders vinkel i knæhasen, hvilket giver både stabilitet og mulighed for at affjedre. For lange bøjler gør, at rytteren kommer til at ride på tæerne, hvilket skaber ubalance. For korte bøjler giver ofte en bagtung rytter med hælen trådt overdrevent ned og stive ben.

Husk også at tjekke dine stigremme! De skal være lige lange, og det tjekker du bedst uden bøjler monteret, ved at tage dem af sadlen og holde dem op mod hinanden. Vælg altid remme i god kvalitet, gerne med forstærket nylonkerne, så de ikke strækker sig skævt over tid.

Afslutning – Tjek dit udstyr
Så næste gang du er i stalden, så gør dig selv (og din hest) en tjeneste:

  • Tag stigremme og bøjler af sadlen og se, om de er lige.
  • Ser de lige ud, når de ikke er monteret, men skæve når de sidder på? Så følg med her på siden, hvor vi snart skriver om “saddleslip”.
  • Kig i spejlet: Er der 45 graders vinkel i knæhasen?
  • Tjek om din bøjle kan åbne helt op og ikke har noget, foden kan hænge fast i.

Og til sidst – forestil dig, at hesten pludselig forsvinder under dig. Vil du lande på benene, næsen – eller bagdelen? Hvis du vil lande på benene, så sørg for korrekt bøjle, længde og opstilling.

Tak fordi du læste med – og god ridetur! 🐴

Scroll to Top