Har din hest varmeknopper efter en tur i sadlen?

Tja, der er faktisk ikke rigtig nogen der ved præcis, hvad varmeknopper på heste er. Ordet varmeknopper bruges lidt i flæng, når der tales om små buler, specielt når det er i sadellejet. Varmeknopper kan forveksles med Dermatofilose, og du bør altid konferere med din dyrlæge, når du finder forandringer på krop og/eller hestens hud/pels. Dermatofillose er en hudbetændelse, som forårsages af dermatofiphilosis congolensis. Hudbetændelsen opstår på hudområder med nedsat lokal immunitet, sandsynligvis på grund af hudirritation, evt. pga. vådt hårlag. Ofte starter hudforandringerne på bringen, ryggen eller krydset. Undertiden bredes de til hoved og ben.

Tilbage til de små genstridige varmeknopper. Når din dyrlæge har sikret sig, at der ikke er tale om Dermatofillose eller lignende, så er det ofte varmeknopper.

Varmeknopper er;

 • Små hårde buler ofte i sadellejet.
 • Klør sjældent.
 • Er sjældent ømme.
 • Kan opstå andre steder på kroppen
Varmeknopper i sadellejet

Som sagt er der ikke rigtig nogen der ved, hvorfor nogen heste danner varmeknopper. Der er forsket lidt i det, dog uden et tydeligt svar.

Den nyeste viden har kortlagt, at heste der har en høj immunrespons overfor insekter, altså en form for insekt allergi eller sommereksem, også har en tendens til varmeknopper.

Grøn The indeholder naturlige antihistaminer, som menes at kunne modvirke den hævelse og irritation, der følger med varmeknopper, hvis det indtages. Igen, der er ikke en entydig konklusion på varmeknopper ved heste.

Når vi ser på årsagen til varmeknopper ved mennesker, kommer der følgende frem;

”Huden har 2 typer svedkirtler, såkaldte ekkrine og apokrine. Det er de ekkrine kirtler, som er involveret ved varmeknopper.

Når kernetemperaturen stiger, vil det autonome nervesystem stimulere de ekkrine kirtler til at udskille sved. Sved passerer gennem svedkanalerne til overfladen af huden, hvor sveden nedkøler kroppen, når den fordamper.

Varmeudslæt opstår, når nogle af de ekkrine svedkirtler bliver blokeret. I stedet for at fordampe forbliver sveden under huden, hvor den medfører udslæt. Det ses ofte, hvor hud møder hud, hvor tøjet sidder og under fysisk aktivitet.” (netdoktor.dk)

Nu er heste jo ikke mennesker og dog…

. Både heste og mennesker sveder igennem huden for at afkøle. Dette kan måske lede os lidt videre frem i årsagen bag varmeknopper på heste.

Følgende er forslag til, hvordan du kan hjælpe din hest, hvis den har varmeknopper:

 • Underlag med net i toppen
 • Underlag af bomuld til at suge sveden
 • Ofte vask af underlag
 • Tjek at sadlen ligger korrekt
Varmeknopperne kan ses som små bølger i pelsen

Er din sadel årsag til varmeknopper?

Prøv og se på de varmeknopper din hest har og stil dig selv disse spørgsmål:

 1. Er de symmetriske på begge sider af ryggen?
 2. Er det kun i sadellejet der er varmeknopper?
 3. Er der varmeknopper andre steder på hesten? Fx i gjordlejet eller ved dækkenet?

Hvis du kun kan svare ja til nr. 3, så er det muligvis en tendens din hest har.

Hvis du kan svare ja til spørgsmål nr. 1 og nr. 2, så er det ofte sadlen der er årsag til varmeknopperne. Prøv og tjek stopning på sadelpuderne under sadlen; er de ens? Uens? Så er det tid til et eftertjek på din sadel. Varmeknopper opstår på hestens krop, hvor der er friktion/bevægelse, og dette sker hvis sadlen er:

 • Når en sadel glider frem
 • Når en sadel glider til siden
 • Når en sadel løfter sig bagtil
 • Når sadlen ligger i Forvægt
 • Når sadlen ligger i bagvægt

Når først der er kommet varmeknopper i sadellejet, vil varmeknopperne skabe mere tryk. Det sker pga. knopperne er højere end ryggen/huden på hesten og derfor vil give mere friktion. Mere friktion give større varmeknopper, og sådan vil det fortsætte indtil det begynder at give hesten ubehag.

Når du har fået sadlen eftertjekket og eventuelt omstoppet eller andet, så vil varmeknopperne stadig være der. Men årsagen til varmeknopperne er væk. For at få varmeknopperne til at gå helt væk efter sadeltjek, brug da et nyt lammeskindspad UDEN kant under dit underlag.

Det er vigtigt at det er en ny lammeskindspad, da lammeskindet skal være så fint og rent som muligt. Lammeskindet hjælper med at holde hestens ryg fri for sved, samtidig med at huden kan ånde. Lammeskind sørger også for at varmeknopperne ikke trykker ved at udligne den ujævne hud på hestens ryg.

Scroll to Top